Groot nieuws vandaag in de vastgoedmedia: de vastgoedfondsen van participatiefondsaanbieder Homburg Capital gaan over naar Annexum. Daarmee stijgt het beheerd vermogen van Annexum – volgens eigen gegevens - met bijna 50% tot boven de €1,5 mrd met circa vijftig te beheren vastgoedfondsen. Het is hiermee tot nu toe de grootste concentratie van beheerders in de vastgoedCV-sector. Het zal hier niet bij blijven, is mijn inschatting.
Annexum, inmiddels ruim een decennium actief, ontpopt zich steeds meer als de reddingsboei voor de vastgoedCV-sector dat al enige jaren in zwaar weer verkeert. De afgelopen twee jaar nam Annexum al het beheer van de vastgoedfondsen over van Bakkenist & Emmens, Vastgoed Solide Maatschappij en begin dit jaar de fondsen van AKRON. En nu neemt Annexum dus ook het beheer van de 18 nog lopende vastgoedfondsen over van Homburg Capital. Het is daarmee niet alleen de grootste deal tot nu toe – Homburg Capital stond al jaren op één wat betreft opgehaald kapitaal bij beleggers –, het zet Annexum ook direct in de spotlights van de financiële pers.
Het wordt het team van Annexum onder leiding van oprichter/directeur Huib Boissevain niet gemakkelijker op want er is nu veel te doen over de huidige acht lopende zogenoemde Homburg (Mortgage) bonds en de 99-jaar lopende Homburg Securities A obligatielening. Daar hebben 9000 Nederlandse beleggers circa €430 mln ingelegd en uitgeleend aan het beursfonds Homburg Invest dat nu onder de Canadese wet in surseance verkeert. Daarover is de afgelopen week al veel geschreven. De overgang naar het beheer van Annexum is voor deze beleggers in de Homburgbonds goed nieuws. Annexum wordt daarmee één van de grootste schuldeisers van Homburg Invest en kan hierdoor veel beter opkomen voor de belangen van deze beleggers dan nu mogelijk is bij Homburg Capital.
Directeur Boissevain maakt zich al jaren sterk voor transparantie voor de vastgoedCV-sector – zie de oprichting van branchevereniging Forumvast kort geleden – maar ijvert ook voor goed beheer van ‘verweesde’ vastgoedfondsen waarbij de oorspronkelijke beheerder niet meer in staat is om zijn verplichtingen na te komen. We hebben al diverse gevallen gezien waarbij de beleggers in een vastgoedCV, maatschap of –obligatie aan hun lot zijn overgelaten. Dat weet Annexum nu bij verschillende beheerders te voorkomen.
Overigens is het uiteraard niet zo dat Annexum alleen als goede fee optreedt, de schaalvergroting is ook voor Annexum zelf noodzakelijk. Zo moet nog een oplossing worden gevonden voor het vergroten van de liquiditeit van het Vastgoed Fundament Fonds van Annexum. In dat fonds kunnen beleggers voorlopig niet in- of uitstappen. Wellicht kan samenvoeging met de recente Nederlandse kantorenfondsen van Homburg Capital zoals De President en MediArena soelaas bieden. De sterk vergrote portefeuille van Annexum biedt op termijn ook kansen om inkoopvoordelen te behalen in bijvoorbeeld het vastgoedbeheer. Overigens bij dit laatste zagen we vandaag ook een belangrijke concentratie: Actys, de laatste grote en onafhankelijke vastgoedbeheerder, komt voor 75% in handen van een grote Duitse partij. Het spel van fusies en overnames in de vastgoedsector lijkt nu echt begonnen te zijn.
Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal
NB. Wilt u weten of 2012 ook het toneel zal zijn van grote fusies en overnames? Geef u dan op voor het komende Vastgoed Helicopter View op 8 december in Amsterdam. Klik HIER voor alle informatie.
Foto betreft object in Lelystad dat recentelijk in nieuw vastgoedfonds Winkelhart Lelystad CV van Annexum is opgenomen.