Baas Ymere: kabinetsplannen dodelijk voor huursector
De kabinetsplannen voor de sociale huisvesting zijn "dodelijk" voor grote steden, woningcorporaties en huurders. Het is een "strafexpeditie, gekoppeld aan de ideologie dat de markt alles wel zal oppakken". Dat zegt topman Roel Steenbeek van Ymere in Amsterdam, na Vestia de grootste corporatie van Nederland, in een afscheidsinterview in NRC Handelsblad.
Minister Blok (Wonen, VVD) wil dat corporaties alleen nog sociale huurwoningen mogen bouwen en beheren, lekte vorige week uit. Dure huurwoningen, koophuizen en commercieel vastgoed moeten worden verkocht of ondergebracht in een aparte vennootschap. Het kabinet bespreekt deze maand de wetswijziging, die in de zomer van 2014 zou moeten ingaan. Het harde ingrijpen komt na een lange reeks schandalen in de corporatiesector.
PLAN BLOK VOLGENS STEENBEEK 'ONHAALBAAR'
Roel Steenbeek, die in november vertrekt bij Ymere, noemt het plan van Blok "onhaalbaar". Hij gelooft niet dat private beleggers zullen investeren in commercieel vastgoed in bijvoorbeeld achterstandwijken of krimpregio’s. "Iedereen weet dat een belegger niet grootschalig in Assen in een bv gaat zitten." Steenbeek verwacht "cherry picking" van commerciële partijen. "Ze pakken alleen de paar goede locaties."
Als corporaties geen duurdere huurwoningen en koopwoningen meer mogen bouwen, komt er meer segregatie tussen arm en rijk en verschillende culturen, verwacht Steenbeek. "Dat is het einde van de gemengde wijk". Ook verhogen corporaties de huren om de verhuurdersheffing (oplopend tot 1,75 miljard euro in 2017) te kunnen betalen. De bevolking binnen de ring in Amsterdam wordt "wit", heeft Ymere berekend. "Blank en rijk."
Corporaties konden vaak financiering krijgen voor een mix van maatschappelijk en commercieel vastgoed in een nieuwbouwcomplex. Als dit wordt verboden, zullen kleine corporaties verdwijnen en stadswijken achteruit gaan, zoals in Groot-Brittannië, verwacht Steenbeek. "In Nederland belanden we over tien jaar ook in de situatie dat er weer overheidssubsidie moet komen."