Financiële markten lijken op weg naar nieuw topjaar
8/01/14 - 16u06 Bron: Belga
De financiële markten lijken op weg naar een nieuw topjaar. Zowel op de beurs, de markt van fusies en overnames als de obligatiemarkt wordt een groei van het aantal transacties verwacht. Een verklaring ligt bij de grote hoeveelheid beschikbare cash, de lagere volatiliteit op de beurs en de zoektocht naar rendement. "Er is veel vraag, er is veel risicoappetijt", legt Michaël Van Eenoo, hoofd van corporate finance bij ING, uit.
2013 was al een bijzonder sterk jaar voor de financiële markten. De beurzen kenden wereldwijd een continue stijging, met uitzondering van een korte periode in mei-juni. Globaal stegen de indices met 17 procent in Europa tot zelfs 30 procent in de VS. Vooral sectoren die de afgelopen jaren klappen hadden gekregen, zoals de autosector en de financiële dienstverlening, herpakten zich het voorbije jaar.
"Investeerders waren opnieuw bereid om hun kapitaal in aandelen te beleggen. Het bewijs: de volatiliteitsbarometer daalde tot het niveau van voor de crisis met Lehman Brothers", illustreerde Van Eenoo. De groei deed zich voor bij alle producten (IPO's, converteerbare obligaties, ...) en op alle continenten, met als positieve uitschieter Europa (+62 pct volume). Het ging vaak om de verkoop van bestaande posities, zoals de beursgang van bpost, in plaats van het ophalen van nieuwe fondsen.
Omdat de volatiliteit sterk gedaald is, verwacht ING een verdere inhaalbeweging in 2014. "Verschillende bedrijven hebben al plannen voor een beursgang bekendgemaakt, vooral om hun kapitaal te herplaatsen en in mindere mate om extra kapitaal op te halen", luidde het woensdag.
Eenzelfde positief sentiment heerst in de markt van fusies en overnames. Daar viel 2013 wat tegen in België: de volumes lagen lager dan het voorgaande jaar, onder meer door de toegenomen complexiteit van een overname en door de aanslepende vertrouwenscrisis. Maar ook hier lijkt de markt klaar voor een inhaalbeweging. "Bedrijven hebben herstructureringen achter de rug en zijn nu klaar voor een volgende stap. Private-equitybeleggers willen hun investering ten gelde maken en gaan tegelijk op zoek naar nieuwe interessante deals", verwacht Pierre Walkiers van ING. Daarnaast merkt men ook interesse bij investeerders uit groeilanden (zogenaamde BRIC's) om in België overnames te doen.
De obligatiemarkt tot slot werd het voorbije jaar in ons land gekenmerkt door meer maar kleinere deals. "We zaten aan 15 à 20 uitgiftes van bedrijfsobligaties, tegen 10 à 15 vroeger. Maar de bedragen zijn lager omdat het om kleinere bedrijven gaat", legde Kris Devos van ING uit. Daaruit vloeit dan weer voort dat het vaak om iets risicovoller activiteiten gaat, die dus een iets hogere rente bieden. "Wat positief is in de zoektocht naar rendement". Opvallend bij de obligatie-uitgiftes is ook de toegenomen interesse bij (semi)publieke spelers, zoals kleinere steden, huisvestingsmaatschappijen, onderwijsinstellingen, ... ING verwacht dat die trend zal toenemen. "Men kiest steeds meer voor een mix om zich te financieren", aldus Devos.
ING verwacht dat de hoge vraag zal leiden tot een licht opwaartse rente. "Een sterke stijging is te vermijden, want dat kan de beleggingsdynamiek negatief beïnvloeden. We rekenen hiervoor ook op het taperingbeleid van de Federal Reserve."