‘AEX begint met verlies’
Gepubliceerd op 24 feb 2014 om 07:50
AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs begint maandag waarschijnlijk met verlies aan de laatste handelsweek van februari. Ook de andere Europese beurzen zullen lager openen. Beleggers kijken uit naar het Duitse ondernemersvertrouwen, dat later op de ochtend naar buiten zal komen. In Amsterdam opende PostNL de boeken.
,,De AEX opent ruim 1 punt lager in navolging van het negatieve slot op Wall Street van afgelopen vrijdag. Ook in Azië, waar het niet zo goed gaat met China, staan de beurzen overwegend in de min. Voor de rest is het uitkijken naar de laatste kwartaalcijfers. Vooral op woensdag en donderdag komen nog veel bedrijven met de resultaten. Daarna is het jaarcijferseizoen zo goed als voorbij“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.
PostNL maakte bekend dat het verlies in 2013 is uitgekomen op 170 miljoen euro, na een winst van 19 miljoen euro in het vierde kwartaal. In 2014 verwacht de postbezorger dat de Nederlandse postmarkt met 9 tot 12 procent krimpt.
ECB
President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) zei zondag na een bijeenkomst van de G20 in Sydney dat de centrale bank klaar staat om actie te ondernemen wanneer de inflatie verder daalt. De inflatie in de eurozone kwam in januari uit op 0,7 procent, waar de centrale bank naar een peil van iets minder dan 2 procent streeft. De lage inflatie voedt de vrees voor deflatie.
Biotechnologiebedrijf Pharming en zijn partner Salix lieten maandag weten langer te moeten wachten op het oordeel van de Amerikaanse toezichthouder FDA over het middel Ruconest dan eerder gedacht. De toezichthouder verlengde de periode waarin een beslissing moet worden genomen tot uiterlijk 16 juli.
Beurzen
De beurzen in Verre Oosten gingen maandag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde 0,2 procent in de min. Beleggers namen wat gas terug nadat de Japanse hoofdindex vorig week 3,9 procent wist te klimmen.
De aandelenbeurzen op Wall Street zijn vrijdag met kleine verliezen gesloten. Uitspraken van Fed-bestuurders die wezen op een verdere afbouw van het steunbeleid voor de Amerikaanse economie drukten het sentiment.