BinckBank ziet geen heil in prijsoorlog met Degiro
CEO zet liever in op innovatie.
BinckBank ziet geen heil in een prijsoorlog om marktaandeel terug te winnen in de online brokermarkt, maar investeert liever in nieuwe producten, zoals een Europees platform voor sparen. Dit zei Binck maandag in een toelichting op de kwartaalcijfers.
"Als transacties een commodity worden, moet je nieuwe plannen maken", zei bestuursvoorzitter Vincent Germyns van BinckBank maandag tegenover analisten in een toelichting op de nieuwe strategie van de online broker en vermogensbeheerder.
Binck werd in het afgelopen kwartaal voor het eerst voorbijgestreefd door de Nederlandse concurrent Degiro, dat vorig week 2,2 miljoen transacties kon melden, terwijl BinckBank in de eerste drie maanden van dit jaar bleef steken op 2,1 miljoen stuks.
Het aantal transacties dat Binck verwerkte, was een tegenvaller voor analisten, nadat BinckBank een jaar eerder nog 2,7 miljoen transacties de revue zag passeren. De consensus hield rekening met een forse daling van het aantal transacties, maar lag met 2,2 miljoen stuks wel hoger dan de 2,1 miljoen die het uiteindelijk werd.
Concurrent Degiro biedt veel lagere tarieven aan dat Binck. Naar eigen zeggen kunnen klanten van Degiro gemiddeld 80 procent besparen op hun transactie-kosten.
CEO Germyns van Binck zei geen brede verlaging van tarieven te overwegen, om de concurrentie bij te blijven, hoewel tactische tariefsverlagingen voor specifieke producten zoals het beleggingsfondsenplatform FundCoach wel een optie zijn.
Germyns wees op de Franse rivaal Bourse Direct, dat vorig jaar weliswaar 4,7 miljoen transacties verwerkte, maar door de prijsoorlog slechts 2,9 miljoen euro winst maakte. "Een race naar nul gaat niet werken", zei de topman.
De komende twee jaar zijn overgangsjaren naar het nieuwe Binck, dat een Europees platform ontwikkelt voor spaarrekeningen en ook nieuwe klanten wil aantrekken met verder versimpelde doe-het-zelf platforms voor aandelen en trackers.
De CEO zei "vol vertrouwen te zijn" dat het nieuwe Binck binnen vijf jaar even winstgevend kan zijn als in 2009, toen de aangepaste winst van het bedrijf piekte op 78 miljoen euro. "We hopen dat analisten onze toekomstplannen hoger gaan waarderen. Dit is de toekomst van BinckBank."
Duitse fintech-bedrijven zoals Raisin en Savedo hebben volgens Germyns al laten zien dat er veel potentieel is voor Europese spaarplatforms. Waar deze aanbieders volgens hem vooral hogere spaarrente willen bieden, gaat het bij Binck in eerste instantie om het bieden van veiligheid voor klanten. Daarom focust Binck op spaarproducten van West-Europese banken die vallen onder het Europese depositogarantiestelsel "en niet bijvoorbeeld op Hongaarse of Bulgaarse banken."
De nettowinst van BinckBank kelderde in het eerste kwartaal met 80 procent, van bijna 10 miljoen euro tot 2 miljoen euro, door een combinatie van lagere transactievolumes en een lagere omzet per transactie. Analisten van KBC Securities en SNS Securities verlaagden hun koersdoelen voor Binck, terwijl ook ING sprak van teleurstellende cijfers.
Het aandeel verloor maandagmiddag 15 procent, tot 5,52 euro.
De lagere handelsvolumes zijn volgens financieel directeur Evert Kooistra van BinckBank een trend sinds augustus 2015. Klanten zijn volgens de CFO voorzichtiger door de moeilijke marktomstandigheden en doen kleinere transacties, waardoor de omzet per transactie daalt. Ook zijn nieuwe klanten minder actief. Bestuursvoorzitter Germyns voegde daaraan toe dat het in het tweede kwartaal tot nu toe niet significant beter gaat met de handelsvolumes.
In Nederland daalde het aantal transacties in het eerste kwartaal met 21 procent tot 1,5 miljoen stuks, terwijl de operationele winst met 36 procent daalde. In België daalde het aantal transacties met 36 procent en de winst zelfs met 66 procent, waarbij de negatieve gevolgen van een nieuwe 'speculatietaks' hard werden gevoeld. Volgens Germyns zijn Belgische beleggers in verwarring gebracht door de nieuwe belasting en houden ze daarom maar vast aan hun bestaande posities.
In Frankrijk, waar zoals gezegd een prijsoorlog woedde, verdampte de winst bijna geheel, tot 0,2 miljoen euro terwijl de volumes met 28 procent afnamen. Italië toonde wel groei, maar was nog steeds verlieslatend.
Het plan om een hoger rendement uit herbelegde spaargelden van klanten te halen, door hypotheken te verstrekken, kwam langzaam op gang. Binck heeft sinds het begin van het jaar voor 2,4 miljoen euro aan hypotheken gefinancierd, tegen een rente van gemiddeld 2,1 procent, met nog eens 17 miljoen in de pijplijn.
Het doel van 500 miljoen euro dit jaar zal waarschijnlijk niet gehaald worden, erkende financieel directeur Kooistra, tenzij de partner waar BinckBank mee samenwerkt het tempo fors weet op te voeren. Ook Binck zelf kijkt naar alternatieven om de productie van hypotheken te versnellen, waaronder de aankoop van bestaande hypotheekportefeuilles, zei de CFO.
Update: om extra informatie en commentaar toe te voegen.
Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999