IMF zegt Eurogroep de wacht aan over Griekenland
Van onze correspondent
Gisteren, 13:14
Update: gisteren, 16:14
Het IMF eist dat de Eurogroep zich onmiddellijk buigt over schuldverlichting voor Griekenland. Anders staat de door Duitsland en Nederland gewenste deelname van het IMF aan het hulpprogramma op losse schroeven.
Dat blijkt volgens de Financial Times uit een brief van IMF-directeur Christine Lagarde aan de negentien ministers van financiën van de eurozone. De Eurogroep komt maandag bijeen in Brussel om over Griekenland te praten.
Een woordvoerder van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem bevestigde vrijdag dat hij de brief heeft ontvangen. Hij verwijst verder naar de officiële agenda van de Eurogroep. Daarop is reeds een discussie over de Griekse schuld voorzien.
Eurogroep
Het was de bedoeling om maandag de weg vrij te maken voor een uitkering van verdere kredieten aan de regering in Athene. Dijsselbloem heeft gesprekken over schuldverlichting tot taboe verklaard, totdat er een akkoord ligt over de eerste 'review' van het vorig jaar afgesloten hulpprogramma, met inbegrip van gedetailleerde afspraken over verdere economische hervormingen.
De brief van Lagarde doorkruist die opzet. Volgens haar leiden de onderhandelingen met de Grieken over €3 mrd aan extra besparingen — die tot stand zouden moeten worden gebracht als een primair begrotingsoverschot van 3,5% in 2018 onhaalbaar blijkt — nergens toe.
Realisme
‘Specifieke maatregelen, herstructurering en financiering van de schuld moeten gelijktijdig worden besproken', zo citeert de krant de Franse IMF-directeur. 'Om Griekenland bij te staan met een nieuw IMF-arrangement is het essentieel dat de schuldfinanciering en de schuldverlichting door Griekenlands Europese partners berust op realistische begrotingsdoelstellingen, ondersteund door geloofwaardige maatregelen om die te bereiken.'
Lagarde maakt ook duidelijk dat het IMF het beu is om in Athene voortdurend voor boeman te worden uitgemaakt, die telkens nieuwe bezuinigingen eist. Ze stelt dat ze alleen maar in die rol wordt gedrongen omdat Brussel onrealistische doelstellingen nastreeft.
Het IMF vindt dat de Eurogroep zich moet neerleggen bij een primair overschot (dat wil zeggen zonder schuldaflossing en rente) van slechts 1,5% in 2018. Mikken op een hoger overschot is niet alleen heel moeilijk, maar mogelijk contraproductief, schrijft ze.