Nieuws
E&Y: ondernemers profiteren van florerende Duitse economie
08-05-2007 15:21:10
Amsterdam (BETTEN BEURSMEDIA NEWS) - Nederlandse ondernemers plukken de vruchten van de op stoom geraakte Duitse economie. Dat stelt accountantsbureau Ernst & Young dinsdag in de vijfde Bedrijfsbarometer. 'Zowel in Nederland als in Duitsland lijkt er geen rem te staan op het vertrouwen van de ondernemers in de economie en de gezondheid van hun eigen bedrijf.'
'Het wordt langzamerhand een beetje een eentonig verhaal', zo stelt Marnix van Rij van het accountantskantoor tijdens een toelichting op het rapport. 'Ondernemers zijn zowel over hun eigen situatie als over de gemeenschappelijke, de Nederlandse economie, erg positief. Er is sprake van een strakblauwe hemel.'
Zo typeert 78% van de ondernemers in Nederland de economie nu als 'redelijk tot kerngezond'. In 2005 gaf maar 28% van de ondervraagden deze kwalificatie aan de economie. Op het gebied van het eigen bedrijf geeft 46% aan dat er sprake is van een gezonde situatie, tegen 33% begin vorig jaar.
Ook over de Nederlandse economie over twaalf maanden zijn ze tevreden, 76% denkt dat deze dan nog steeds redelijk tot kerngezond is. Dat was in december 2005 maar 44%.
Over de groeiverwachting van de Nederlandse economie zijn ondernemers conservatiever. Waar het Centraal Planbureau uitgaat van een groei van circa 3% in 2007, geeft 17% van de door Ernst & Young ondervraagde ondernemers aan dat deze een groei van meer dan 2% zal laten zien. Zo'n 26% verwacht een economische groei tussen de 0,5% en 1,4%.
Overigens zijn Duitse ondernemers nog positiever over de toestand van hun eigen bedrijf. In totaal noemt 89% de situatie daar 'zufrieden stellend'.
Beide landen hebben ook op het gebied van problemen grote overeenkomsten. Zo voorzien zowel de Nederlanders als Duitsers een krapte op de arbeidsmarkt. 'Opvallend is dat ondernemers vooral het potentieel 50-plussers aanspreken om een eventueel tekort tegen te gaan', aldus van Rij.
Op dit moment geeft in ieder geval zo'n 17% aan dat het zeer veel moeite kost om personeel te werven, terwijl 53% meldt dat het tamelijk veel moeite kost. Vooral het aantal bedrijven met zeer veel moeite in personeelswerving is toegenomen, in december 2005 was dat nog maar 9%.
Van Rij benadrukt dat Nederland moet gaan innoveren om de voorsprong die het nu nog heeft te behouden. 'Investeren in onderwijs en innovatie staat in onze resultaten bovenaan als belangrijkste onderwerp waar de overheid zijn bestedingen aan uit moet geven. Dit is de sleutel voor een langdurig herstel in zowel Nederland als Duitsland.'