Ik lees nergens in de BAVA-presentatie dat ze 1 euro dividend gaan uitgeven. Er staat wel 1 euro kapitaalvermindering (pag.36). Dat is heel wat anders, namelijk een terugbetaling aan de aandeelhouders, waardoor het geplaatste kapitaal van de onderneming wijzigt.
Bijvoorbeeld door de nominale waarde van een aandeel te wijzigen van 10 naar 5 euro, wordt het geplaatste kapitaal (=item van Eigen Vermogen) teruggebracht, gehalveerd eigenlijk. Deze kapitaalvermindering leidt vervolgens tot een verhoging van de reserve (=item EV). Per saldo blijft het EV en balanstotaal gelijk. Als nu een uitbetaling aan de aandeelhouders volgt, daalt die reserve met X en tevens dalen de kasmiddelen met X. Dus het EV en het balanstotaal dalen hierdoor. Het aantal uitstaande aandelen blijft echter gelijk.
Ook kan men eigen aandelen inkopen en die vervolgens intrekken. In het eerste voorbeeld werd de WAARDE gewijzigd, nu in het tweede voorbeeld wordt het AANTAL en de WAARDE gewijzigd. Men kan eigen aandelen inkopen met geld vanuit de kas. De ingekochte aandelen staan, voor het nominale waardedeel, onder het EV-item "aandelen in portefeuille (AIP)" of iets dergelijks. Dit is een negatief item onder het EV (EV daalt dus). Is er meer betaald dan nominaal (vaak is namelijk de beurswaarde hoger dan nominaal) dan wordt dit onder de reserve verwerkt. Het EV en het balanstotaal dalen dus door inkoop van eigen aandelen. Vervolgens wijzigt bij intrekking van deze ingekochte aandelen het geplaatste kapitaal en AIP allebei met X (dit is eigenlijk alleen een boekhoudkundige/papieren wijziging, EV blijft per saldo gelijk).
Bij een dividenduitkering wijzigt het geplaatste kapitaal niet (behalve als het dividend in aandelen (stockdividend) wordt uitgekeerd). Dividend wordt namelijk afgeboekt van de (winst)reserve. Daarnaast wordt er 15% dividendbelasting ingehouden. Dus kapitaalvermindering is belastingtechnisch aantrekkelijker.
De relatie met het realiseren van de stille reserve/verborgen waarde waar Tulip het over heeft, is als volgt. Volgens Tulip zijn hun activa (waaronder het 25% belang in Ego) meer waard dan waarvoor ze in de boeken staan. Om deze verborgen waarde zichtbaar te maken is Tulip van plan dit belang te verkopen (of een beursgang) tegen de werkelijke waarde. Er wordt een boekwinst gemaakt, die ten gunste van de reserve komt, en er komt cash binnen. Het balanstotaal stijgt hierdoor omdat de cash de werkelijke waarde van het belang vertegenwoordigt. Die liquide middelen gaat men vervolgens uitkeren middels een kapitaalvermindering.