Een aantal dubieuze kwesties rond Tulip, voer voor de AFM en de VEB
Computerbedrijf Tulip heeft een weinig florissante beursgeschiedenis welke van operationele teleurstellingen en mismanagement aan elkaar hangt. Daardoor balanceerde het al een aantal keren op het randje van de beursdood. Echter telkens kwam op het juiste moment een reddende engel, maar dan wel eentje met duivelshoorntjes op. Partijen die het beste voorhadden met het voortzetten van Tulip, maar het nog beter voorhadden met zichzelf en dan met name hun eigen portemonnee.
Tulip: speeltje voor financieringspartijen
Zo nam een aantal jaren geleden al eens het beroemd beruchte Begemann, bekend van de gebroeders Van den Nieuwenhuizen, een voornaam belang in Tulip. Wellicht ter eer en glorie van henzelf, maar helaas werd het geen gelukkige redding voor de aandeelhouders. Begemann gaf daarop het stokje over aan een partij genaamd Sivex Agro met aan het roer de Belg Van Waeyenberge. Begemann bestond vrijwel uitsluitend nog uit een voorname deelneming in Tulip, zodat Sivex Agro niet alleen een belangrijke rol ging spelen bij Begemann, maar ook bij Tulip. Zeker nadat Begemann overging tot liquidatie van het belang in Tulip.
Begin 2006 werd een behoorlijk pakket aandelen Tulip geplaatst bij de familie Van Waeyenberge tegen 6,25 euro (0,25 euro voor de reversed stocksplit die in mei 2007 is doorgevoerd). Al vrij snel kwam Tulip met grootste plannen om de omzet te verveelvoudigen. In augustus 2006 werd de overname van het veel grotere Duitse IT-bedrijf Devil aangekondigd. Tot zover was er nog weinig aan de hand, hoewel de winst van al die verworven omzet nog minimaal was en het aandeel aldus op weinig belangstelling kon rekenen.
Fakebod op Commodore?
Misschien dat die stagnerende beurskoers van het aandeel aanleiding was voor een aantal opvallende moves vanuit Tulip vanaf september dit jaar. Allereerst is daar de aankondiging per 26 september dat Tulip een overnamebod overweegt op Commodore International. Notabene een bedrijf dat tot voor een paar jaar geleden nog onderdeel uitmaakte van Tulip, maar daarna is verkocht.
Merkwaardig is, behalve de klaarblijkelijke lijntjes die nog tussen (oud-)bestuurders van Tulip en Commodore lopen, met name de hoogte van het indicatieve bod. Want bij een beurskoers van nog geen $ 0,30 per aandeel wil Tulip eventueel $1,00 per aandeel betalen voor Commodore, in aandelen Tulip weliswaar. Nu heeft een overnamebod doorgaans een premie ten opzichte van de beurskoers, maar bedraagt dit zelden een veelvoud (in dit geval ruim factor drie) van de prijs die de beurs voor zo’n aandeel over heeft. Over de eventuele redenen waarom Tulip zo royaal biedt op Commodore valt niets te vernemen.
Zo mogelijk nóg merkwaardiger is dat, in weerwil van dit riante bod, het op de Amerikaanse beurs verhandelbare Commodore nauwelijks reageert op het voorgenomen bod. De prijs schiet even omhoog tot circa $0,45, maar da’s nog altijd minder dan de helft van het bod à $1. Een dergelijke marktinefficiëntie zie je zelden. In plaats van dat het aandeel verder oploopt in de richting van het bod, zakt de koers juist weer weg waarbij overduidelijk porties aandelen worden gedumpt. En waar zouden die toch vandaan komen.
Communicatie Tulip slecht, vragen blijven onbeantwoord
De twijfelachtige gang van zaken rond het voorgenomen bod op een vroeger bedrijfsonderdeel is genoeg aanleiding om bij zowel Tulip als Commodore informatie in te winnen. Echter, op een email met een aantal vragen over de gang van zaken wordt totaal niet gereageerd. Dit ook niet na een 1e en 2e herinnering. Een daaropvolgend telefonisch verzoek tot informatie wordt in eerste instantie niet gehonoreerd, en later afgewimpeld met de dooddoener dat tot een Buitengewone Aandeelhoudersvergadering (Bava) niets mag worden gezegd.
Er is bij ondergetekende intussen voldoende aanleiding te veronderstellen dat de redenen van het voorgenomen bod van Tulip op Commodore niet zuiver zijn. Mogelijk is er zelfs sprake van een fake bod, en heeft er nooit de intentie bestaan daadwerkelijk een bod op Commodore uit te brengen. Een dergelijke marktmisleiding is ontoelaatbaar. Voer voor onderzoek voor zowel de Amerikaanse als Nederlandse beursautoriteit.
Dat het bod er inderdaad niet komt blijkt 14 november, de dag van de Bava. De koers van het aandeel Commodore, dat toch verondersteld werd circa $1,00 waard te zijn conform het indicatieve bod van Tulip, was op dat moment al gezakt tot circa $0,20. Let wel, nog vóór de markt via een persbericht kon vernemen dat Tulip af zou zien van het bod.
Tulip probeert aandeel omhoog te praten
Die 14e november lijkt Tulip zich, naast het klaarblijkelijke fakebod op Commodore, te bezondigen aan nog een aantal m.i. ontoelaatbare beursvergrijpen. Vergezeld van het persbericht af te zien van een bod op Commodore, worden namelijk een aantal uitspraken gedaan die slechts één doel lijken te hebben, en wel het pushen van de beurskoers van het aandeel Tulip. Uitspraken over een wel erg ambitieuze, en aldus weinig realistische, streefomzet van 1,2mld euro in 2010 gaan vergezeld van plannen om enkele dochters naar de beurs te brengen. Ook de uitspraak om 1 euro per aandeel uit te keren in het kader van een kapitaalsvermindering lijkt positief voor aandeel en beurskoers.
Nóg opvallender, en feitelijk ongewenst en ongepast, is de uitspraak vanuit Tulip dat het mikt op een beurskoers van 15 euro per aandeel. Dit terwijl het gebruikelijk is dat bedrijven zelf geen uitspraak (mogen) doen over richting en hoogte van beurskoers. Tulip doet het wel, en de gehele strekking van het persbericht van 14-11 lijkt een sterk staaltje om de beurskoers te pimpen.
En hoewel dit persbericht pas enkele minuten voor 09:00 bij de nieuwsdiensten binnensijpelt, opent het aandeel die dag liefst 13% hoger op 6,90 euro met een openingsaankoop die qua omzet de gemiddelde dagomzet van het aandeel Tulip overschrijdt. Ook iets waar je vraagtekens bij kunt zetten. Dat het aandeel vrij snel daarna begint te dalen bewijst dat de gemiddelde particulier gelukkig niet in de bakerpraatjes van Tulip gelooft en zich niets gelegen laat aan het fantasie koersdoel van 15 euro.
Twijfels aan jaarrekening 2006
De vraagtekens die al langer bij ondergetekende zijn gerezen, omtrent het zogenaamde bod op een oud bedrijfsonderdeel en omtrent het als propaganda ogende persbericht van 14 november, lijken inmiddels ook bij beursautoriteit AFM te leven. Per 21 november lijkt de AFM op een herziening van de jaarcijfers over 2006 van Tulip aan te dringen. Hoewel dit per 26 november volgens Tulip niet meer nodig wordt geacht, lijkt gerede twijfel aan de kwaliteit van de jaarrekening op zijn plaats.
Niet geheel toevallig wellicht in dit kader dat de huisaccountant van Tulip, FAG Accountants te Zwolle, met ingang van dit jaar aan de kant is geschoven ten faveure van Mazars. Wellicht op instigatie van de AFM, dat al eerder van een door FAG goedgekeurde jaarrekening herziening eiste, een op zich zeldzame maatregel van de AFM. Dit was het geval bij RT Company, dat intussen de jaarrekening 2006 heeft moeten herzien en ook naar een andere accountant is overgestapt.
Dat de koers van Tulip inmiddels is gedaald tot iets meer dan 5 euro toont aan dat de markt niet in de mooipraterij van het bedrijf is gestonken en de twijfels die de AFM uitte ten aanzien van de jaarrekening meer serieus neemt. Het koersdoel van 15 euro stuit op net zo veel f