Baan is een onderneming in liquidatie. Het is echter zo dat grootaandeelhouder Invensys 95% van de stukken nodig heeft om tot liquidatie over te kunnen gaan. De aandeelhouders die hun stukken niet hebben aangemeld destijds krijgen bij de liquidering een uitkering die overeenkomt met het bod zoals dat in 2000(?) is gedaan. Echter omdat er verschillende procedures liepen tegen Baan nv (veelal door eigen aandeelhouders) was het onmogelijk de onderneming op te heffen. Afgelopen oktober heeft de rechtbank in Arnhem uitspraak gedaan in de laatste der procedures. Volgens mij zijn de eisers in deze zaak niet in beroep gegaan. In theorie zou dat de weg vrijmaken voor een liquidatie, echter volgens Invensys is de verjaring van de zaak (betreffende de overname van Baan) onderbroken door een andere groep aandeelhouders die mogelijk nog een procedure tegen Baan willen starten. Ofwel liquidatie is wederom niet mogelijk.
Wat betreft ING; zij houden een belang van +/- 5% aan in Baan, dat ze eind jaren '90 hebben genomen. Omdat ze hierop een substantieel verlies hebben geleden, vermoed ik dat ze niet hebben aangemeld voor het bod van Invensys, omdat dit fiscaal nadelig uitpakt. Een liquidatie-uitkering zal waarschijnlijk fiscaal voordeel voor ING opleveren, omdat ze op deze investering een fors verlies hebben geleden. (wat ze in het geval van liquidatie waarschijnlijk kunnen aftrekken van de winstbelasting).
>Tot zover mijn vermoedens in deze zaak, ik kan echter niet garanderen dat alle informatie correct is. Gelukkig heb ik zelf geen aandelen Baan, wat mij betreft zijn degenen die niet hebben aangemeld 2 maal dom bezig. Ten eerste omdat ze destijds stukken hebben gekocht in een onderneming die een absurd hoge waardering kreeg en ten tweede door vast te houden aan het idee dat Baan 'verkwanselt' is aan Invensys voor een veel te laag bedrag, wat tamelijk onwaarschijnlijk is gezien het serieuze mismanagement van de onderneming (en het feit dat de Baan onderdelen door Invensys al lang weer van de hand zijn gedaan). Bovendien is de kans dat de rechtbank claims van aandeelhouders tegen Baan toewijst in mijn ogen gering. Intussen zijn we acht jaar verder en hebben ze die 2,85 nog steeds niet in handen, waarmee ze de kans op enig rendement op dat kapitaal ook nog eens hebben verspeelt.
>En dan nog je vraag over de mogelijke kopers van stukken Baan, die vandaag actief leken. Wat mij betreft zijn er 2 mogelijkheden; 1) iemand SPECULEERT op een spoedige liquidatie en maakt gebruik van verschil tussen het bod en de marktprijs om rendement te maken. 2) of iemand WEET meer dan de markt en maakt zo 'gebruik' van het verschil tussen marktprijs en bod. In welk geval wellicht sprake is van voorkennis(?)