Al dente
30 juni 2009 | Het Financieele Dagblad
Voor de meeste Nederlandse koks is het hoofdzakelijk een theoretisch begrip: beetgare pasta of, zoals de Italianen zeggen, al dente. Op het pakje van de spaghetti staat wel 'x minuten koken tot de pasta al dente is', maar in de praktijk laat menigeen de deegslierten toch nog een paar minuten extra zitten. Dat kan immers toch geen kwaad. Voor Italianen is dat heiligschennis. Met het te lang koken verliezen de spaghettidraden namelijk hun 'bite' en daarmee een belangrijk deel van hun smaak. Te kort koken en de spaghetti is helemaal oneetbaar. Timing is dus alles.
Zo is het ook met het doen van overnames, en dus ook met die van kabelmaker Draka. Het Amsterdamse bedrijf, in de jaren zeventig en tachtig nog een tijdje onderdeel van Philips, maakte gisteren bekend dat het in onderhandeling is met zijn Italiaanse branchegenoot Prysmian. Officieel betreft het hier een fusie, maar als alles doorgaat, verdwijnen de Amsterdammers van de beurs en blijft er een groter Prysmian over. Het heeft dus toch alle schijn van een overname.
Maar fusie of overname, de allesbeheersende vraag bij een dergelijke transactie is uiteraard de prijs. Ligt die te laag dan gaat het hele feest niet door, ligt die te hoog dan verliest de prooi zijn 'bite'.
Financiële details van een Prysmian-Draka zijn er nog niet, maar een belangrijke indicator is al wel bekendgemaakt. De verhoudingen in het gecombineerde bedrijf worden 'grotendeels' bepaald door de marktkapitalisaties van de twee ondernemingen.
Aandeelhouders aan beide zijden reageerden dolenthousiast op het bericht. Prysmian werd gisteren 8,3% meer, waard en Draka zelfs 21,3%. Maar of er voor beleggers werkelijk iets te juichen is, hangt nog af van de afspraak tussen Draka en Prysmian wat er bovenop de marktkapitalisatieverhouding komt.
Op basis van de slotkoers van vrijdag zou Draka namelijk recht hebben op een belang van slechts 15,5% in het fusiebedrijf, een verhouding van circa een voor Draka tegen 5,5 voor Prysmian. Dat is tamelijk onrechtvaardig, zo blijkt als de resultaten van Draka en Prysmian over 2008 naast elkaar gelegd worden: Prysmian is qua winst maar vier keer zo groot als Draka, qua omzet twee keer zo groot en qua personeelsleden nog geen kwart groter.
Aangezien er volgens analisten ook nog mogelijke andere kapers op de kust liggen - met name de Franse Prysmian-rivaal Nexans geldt als potentiële bieder - is het voor Prysmian riskant om laag in te zetten. De verhouding van vrijdag is daarom een wankele basis voor een transactie. De gemiddelde marktkapitalisatie over de afgelopen twee maanden, waarbij Draka 16,6% van het totaal zou krijgen, is nauwelijks beter.
Een behoorlijke premie is nodig, maar te veel mag dat ook weer niet zijn, want dan wordt de aandeelhouders van Prysmian weer onrecht aangedaan. Om Draka 'al dente' te verorberen, vergt de expertise van een meesterchef.
Bartjens@fd.nl
Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
Actuele koers Draka Holding 9,62 (+1,05%)