zoeken
Brussels log
En weer ligt de internationale trein Brussel-Amsterdam eruit.
Sushibar
Rafael van der Vaart blijft toch bij Real Madrid.
Lees onze blogs
Turner Tax
Trein der zuchten
Graanschuur China
Een peer
Grootste huurstijging
Wat eten we vandaag?
Gamesbeurs
Beat goes on
Alles beter dan de lift
The noble art of Kaizen
Momentum
Handelaren met klein hartje
29 augustus 2009 | Het Financieele Dagblad
Door: Conijn, F.
Het volk heeft een nieuwe zondebok gevonden. Nadat eerst de bankiers verantwoordelijk voor de kredietcrisis zouden zijn, zijn tegenwoordig steeds vaker de beurshandelaren de kop van jut. Zij zouden alleen maar aan zichzelf denken, en ongeacht de situatie bij hun werkgever bakken met geld willen verdienen. En als hun eisen niet worden ingewilligd, stappen zij gewoon over naar een ander bedrijf.
De voorbeelden van dit vervelende gedrag lijken talrijk. Zo namen in de Verenigde Staten afgelopen week dertig handelaren van internetbroker Tullet Prebon ontslag na een ruzie over een winstuitkering van $ 38 mln. Inmiddels werken zij voor concurrent BGC Partners.
In Nederland hebben de handelaren van het noodlijdende effectenhuis Van der Moolen het zwaar te verduren. Begin deze maand stapte een groot deel van hen op. Kort daarop moest het bedrijf uitstel van betaling aanvragen. In de beeldvorming zou het vertrek van de traders de definitieve doodsteek aan de eens zo trotse onderneming hebben toegebracht.
Toch blijkt de werkelijkheid in veel gevallen aanmerkelijk genuanceerder. Zo ging het dispuut bij Tullet niet zozeer over de bonus, als wel over de manier waarop er met de eerder gemaakte afspraken werd omgegaan. Die werden eenzijdig en zonder overleg met de beurshandelaren door het bedrijf opgezegd.
Ook bij Van der Moolen was van een gebrek aan loyaliteit geen sprake. Integendeel, de betrokkenheid is groot. De elf handelaren die hun biezen hebben gepakt, werkten gemiddeld immers al ongeveer acht jaar bij de onderneming. En uit vele e-mailtjes blijkt dat zij de ondergang van hun voormalige werkgever met pijn in het hart gadeslaan.
Natuurlijk was er met de handelaren van Van der Moolen te praten over een lagere bonus. Zij zijn niet blind voor de ontwikkelingen in de financiële wereld. Maar nu is er sprake van een dictaat in plaats van een akkoord. Niet zo vreemd dat zij zich geschoffeerd voelen en dwars zijn gaan liggen.
Met andere woorden, zelfs bij beurshandelaren is geld niet altijd de doorslaggevende factor. Zij willen net als andere mensen serieus genomen worden en inspraak bij de beslissingen die hen aangaan. Als die erkenning niet komt, komen zij in verzet. Zo zitten bij Van der Moolen vele werknemers 'ziek' thuis en heeft het bedrijf te maken met diverse rechtszaken over arbeidsconflicten.
Net als in andere sectoren zijn de werknemers van banken en brokers niet van steen. Zij hebben een klein hartje, dat niet alleen sneller gaat kloppen bij meer loon. Zelfs in deze keiharde branche zijn schouderklopjes en andere blijken van waardering noodzakelijk. Zoals bij Van der Moolen blijkt, kan een falend personeelsbeleid een bedrijf duur komen te staan.
Frits Conijn is redacteur bij Het Financieele Dagblad.
Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad