Na alle opinies en emoties van de afgelopen dagen.... laten we de redenaties en cijfers zoals deze in het onteigeningsbesluit en de kamerbrief staan eens natrekken. Voer voor analisten, journalisten, accountants en natuurlijk gedupeerde beleggers.
Een aantal aspecten krijg ik niet helder. Allereerst de waardering van de onteigende achtergestelde obligaties en perpetuals.
We beginnen met een opmerking uit de kamerbrief van de minister over de onteigening (p10): "Door deze bijdrage van de achtergestelde crediteuren
wordt het tekort bij de instelling circa € 1 miljard kleiner." Ik neem aan dat we bij "tekort" hier spreken over het aanvullen van het Tier1 kapitaal, waarvoor DNB het ultimatum gesteld heeft.
Echter, de nominale waarde van deze obligaties en perpetuals (blijkend uit het onteigeningsbesluit en ook terug te vinden in het laatste SNS jaarverslag)is ongeveer 1.7 mld.
De minister is van plan om deze niet Tier1 vermogensbestanddelen om te zetten naar eigen vermogen, wat bijvoorbeeld uit het volgende citaat op te maken valt: (onteigeningsbesluit onder par. 50): "Na de onteigening zullen
de Core Tier 1 capital securities (inclusief de Core Tier-1 schuld die de Staat al hadverstrekt) en de achtergestelde schuld worden omgezet in eigen vermogen, waardoor het eigen vermogen wordt versterkt."
Conclusie - Dat is een stijging van het eigen vermogen van 1.7 mld, en geen 1 mld!
Laten we de bronnen van deze herfinanciering eens op een rij zetten.
1) De vroegere kapitaalverschaffers betalen bij elkaar iets meer dan 2 mld:
- ongeveer 240 mln op onteigening van de aandelen
- ongeveer 1 mld op de marktwaarde van de achtergestelde obligaties
- additioneel 700 mln door een boekhoudkundige vrijval van de nominale waarde van de obligaties naar het eigen vermogen
- en nog zo'n 100 mln op verdere achtergestelde leningen
2) De staat investeert 2,2 mld in het bankbedrijf en 0,7 mld in het vastgoedbedrijf
3) De banken betalen de staat een eenmalige heffing van 1 mld.
Per saldo...
- Geeft de staat 1,9 mld cash-out uit, dat is de investering minus de bankheffing
- Krijgt daarvoor een bank en verzekeraar in bezit met een nieuw eigen vermogen van (ik schat zo'n) 6,5 mld eur en een geschoonde vastgoedportefeuille
- met een operationele winst op het gezonde bank- en verzekeringsbedrijf van zo'n 500 mln voor belasting (= Winst HY1 2012 op kernactiviteiten x 2)
- en heeft de minister ook nog de verwachting uitgesproken de vernieuwde SNS Reaal in de toekomst met winst te kunnen verkopen....
Nu is mijn vraag aan de lezers,
- accountants, analisten - waar zit ik fout in mijn calculaties?
- juristen - is dit proportioneel? Rechtvaardigt deze eindsituatie dat de oude kapitaalverschaffers onteigend worden tegen 0 euro?
- journalisten....???
Als we hier uit zijn wil ik de volgende vraag helder hebben. De minister stelt dat SNS Reaal in feite failliet was. Wat is nu de juridische waarde van zo'n uitspraak?