De laatste weken worden de aandeelhouders op de Nederlandse markt volledig uitgerookt door een consistente koersorkestratie van vele Nederlandse aandelen. Wie de Nederlandse markt de laatste weken nauwlettend volgt zal het ongetwijfeld opvallen dat vele aandelen op de Nederlandse markt bijna elke beursdag lager worden gezet en daardoor veelal meer dan 15% in waarde hebben verloren.
Het betreft hier onder andere Philips, Arcelor Mittal, KPN, Delta Lloyd, BAM, Brunel, Fugro, Imtech, Air France KLM, en nog een aantal andere fondsen.
In de meeste gevallen is hier nauwelijks een fundamentele reden voor te vinden. De voornoemde groep beleggers, eigenlijk heeft het volstrekt niets met beleggen te maken, manipuleren de koersen va de Nederlandse fondsen massaal naar beneden. Dit geschiedt met een uitgekookte strategie waarbij tijdstippen, het strategisch inleggen en terugtrekken van orders, en volumes van de verkooporders de bepalende factoren zijn om de daling zo efficiënt en zeker mogelijk te bewerkstelligen. Het betreft hier steeds dezelfde aandelen, die vaak tegelijk dalen en hetzelfde koersverloop vertonen, ook indien de rest van de markt zich in tegengestelde richting, lees omhoog, beweegt. De kracht is zo sterk dat zelfs koopadviezen van gerenommeerde zakenbanken geen enkele positieve uitwerking meer hebben op de koers van deze aandelen. De aandelen lijken vooraf te zijn geselecteerd en zullen koste wat het kost hard omlaag worden gezet, zo lijkt de strategie. De honderden miljoenen euro's, de meestal Engelse en Amerikaanse hedgefondsen hiermee al hebben verdiend hebben de vooral Nederlandse beleggers al vele miljarden gekost.
Marktpartijen blijven volharden in hun verklaring dat de mogelijke Grexit de oorzaak is van gigantische daling. De fondsen die verreweg het hardste dalen zijn nu juist niet de bedrijven die het hardst te lijden hebben onder een Grexit. Banken, die het hardst zouden moeten lijden onder een Grexit blijven relatief het minste geraakt op dit moment.
De hedgefondsen, daytraders en flitshandelaren maken slim gebruik van het voortdurend uitblijven uitstellen van een oplossing m.b.t. Griekenland. Bij dergelijke onzekerheden nemen andere partijen een afwachtende houding aan en kan het spel gemakkelijk gespeeld worden. De fondsen die hierdoor het hardst getroffen worden, krijgen dreun na dreun, en indien deze lijken te herstellen, zelfstandig of onder invloed van het gehele marktsegment, dan worden er verkooporders ingelegd die elke stijging direct teniet doen. De goedgelovige kleine beleggers en pensioenfondsen worden hard geraakt, terwijl er van normale marktwerking en koersvorming geen enkele sprake meer is.
Wat moet er gebeuren voordat de autoriteiten gaan ingrijpen. Moet Air France bijvoorbeeld eerst failliet gaan omdat zij haar leningen niet meer kan omzetten in aandelen, omdat de koers te laag staat. Moeten de pensioenfondsen weer zodanig in de problemen komen dat de pensioenen gekort moeten worden, zodat iedereen ineens wakker wordt geschut.
De shortposities in de vele Nederlandse fondsen nemen elke dag toe, hetgeen verkent dat er aandelen op de Nederlandse markt worden verkocht door partijen die ze niet eens hebben. Als zo'n shorters maar genoeg geld heeft dan kan dit oneindig lang worden volgehouden.
Gelukkig nemen de voornoemde speculanten af en toe rust, en dan stijgen de voornoemde fondsen stevig. Deze aandelen zijn dus fundamenteel ondergewaardeerd door kunstmatige koersorkestratie en de schade voor de zittende beleggers is gigantisch.
Hetzelfde geldt voor de obligatiekoersen. De grootste obligatiebeleggers ter wereld gaan de laatste tijd massaal short in obligaties omdat ze verwachten dat de rente zalstijgen op korte termijn. Door dit shortgaan stijgt het aanbod van obligaties en daalt de koers automatisch waardoor de rente automatisch oploopt. Ook deze relatief snelle en forse daling van de obligatiekoersen gaat dus ten koste van de zittende beleggers, zoals pensioenfondsen maar ook bijna alle individuele Nedelanders die pensioenopbouwen. Deze hebben immers allemaal grote hoeveelheden obligaties om voor later een zeker pensioen op te bouwen.
Nu zijn er altijd personen die dit spel van de grote jongens begrijpen en meespelen, en dus een belang hebben bij dalende koersen. Deze personen zullen dan ook reageren dat beleggers gewoon weinig vertrouwen in de voornoemde aandelen hebben en dat de markt gewoon zijn werk doet. Echter degenen die het koersverloop van de fondsen de laatste weken nauwlettend volgt, of alsnog een aandachtig bekijkt, weet wel beter.