===============
Eindejaarsrally?
===============
MARCEL DE BOER / FD / 12 nov 05
De beurs kijkt vooruit. De koers van een aandeel is immers niets anders dan contant gemaakte, toekomstige winsten. Winstcijfers over een kwartaal dat al achter de rug is, zeggen dan ook weinig over de richting die de beurs op gaat. Een efficiënt werkende markt heeft die winsten namelijk al in de koersen verdisconteerd. Het is dan ook leuk dat de zestien AEX-fondsen die inmiddels de derdekwartaalresultaten hebben gepresenteerd euro 16,4 mrd winst hebben geboekt - 33% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar - maar een eindejaarsrally hoeft op grond van de cijfers niet verwacht te worden.
Een aardige rit
==============
Nu valt het geenszins uit te sluiten dat die rally er toch komt. De laatste jaren liep de AEX telkens flink uit in november en december. Slechts de daling met 10,9% in december 2002 verstoort het positieve beeld. Probleem is alleen dat de beurs dit jaar al een aardige rit gemaakt heeft. Aan het begin van het jaar stond de AEX op 348,1 punten. Gisteren sloot de stemmingsbarometer 1,1% hoger op 410,8 punten, een niveau dat dit jaar niet eerder is bereikt.
De technisch analisten van Friesland Bank zijn positief. 'Als de top van 408,9 uitgenomen wordt, lijkt "the sky the limit"', schreven ze vrijdag in een nieuwsbrief. Michael Kembel, directeur Private Asset Management van Petercam Bank, liet zich minder optimistisch uit. Hij verwacht dat beleggers de eerder gemaakte winsten veilig willen stellen met het einde van het jaar in het vooruitzicht. 'Zij willen niet het risico lopen dat een plotselinge tegenvaller de rendementen van dit mooie jaar alsnog zal drukken.'
Olie steeds goedkoper
====================
Veel zal afhangen van de beweging van de olieprijs. In de nasleep van orkaan Katrina liep de prijs voor een vat Amerikaanse olie op tot $ 70,85. Dat was goed nieuws voor oliefondsen als Royal Dutch Shell , maar minder goed voor de mondiale economie. Uiteindelijk komt de dure olie tot uitdrukking in de prijzen. Om de inflatie beperkt te houden, zullen centrale bankiers gedwongen worden de rente te verhogen, waardoor de leenkosten voor het bedrijfsleven gaan oplopen en de winstgevendheid afneemt.
Gelukkig lijkt de top van de olieprijs in het verleden te liggen. Vooral in de afgelopen dagen kreeg de daling momentum. Niet in het minst omdat het International Energy Agency aangaf, dat de vraag naar olie afneemt, terwijl het aanbod zal stijgen. Daarnaast stelde Lee Raymond, ceo van ExxonMobil, dat er nog altijd circa $ 20 speculatie in de prijs van een vat olie zit. Gistermiddag werd er $ 54,85 voor een vat 'crude' neergelegd, het laagste niveau sinds eind juli.
Een kwart meer winst
===================
De olieprijsdaling heeft de oliewaarden in Europa deze week gemiddeld ruim 3% aan waarde gekost. Daarentegen hebben de verzekeraars 3% weten toe te voegen. De kwartaalcijfers van ING en Aegon speelden daarbij een niet onbelangrijke rol. Donderdag gaven de twee Nederlandse ondernemingen inzage in de boeken en bleek dat ze tot een kwart meer winst hebben gerealiseerd. Daarmee wisten ze de analistenverwachtingen ruimschoots te overtreffen.
In hun reacties waren de marktvorsers dan ook vrijwel zonder uitzondering positief. Ze kwamen snel met koopadviezen, koersdoelverhogingen, hogere winsttaxaties en rapporten die titels kregen als 'Come on Board'. Het aandeel Aegon ging daarop de week uit op euro 13,46, 3,9% boven het niveau van vorige week. ING liep in een week tijd ruim 9% uit tot euro 26,83. Dat niveau is voor het laatst gezien in de zomer van 2002.
De andere Nederlandse financials in de AEX hadden eveneens een goede week. Fortis schreef 3,2% bij en ABN Amro 2,5%. Goed nieuws voor een index die voor bijna 40% wordt bepaald door de financiële waarden.
Buhrmann rules
=============
Een van de grootste stijgers was Buhrmann. De Nederlandse handelsonderneming werd in vijf dagen 9,6% meer waard. Een aandeel kost inmiddels euro 10,61, 60% meer dan aan het begin van dit jaar en dat is een percentage waarmee het de nummer twee in de AEX ( SBM Offshore +37%) ruimschoots voorblijft. Buhrmann presenteerde donderdag beter dan verwachte kwartaalcijfers en liet zich bovendien positief uit over de omzetontwikkeling in de komende jaren.
Bij TNT is het nog maar de vraag of het de luxe heeft om vooruit te kijken. Al weken achtervolgen overnamespeculaties het bedrijf. Woensdag kwam daar het bericht bij dat een Duitse zakenman aan een consortium werkt om TNT te kopen. Op dat bericht steeg de koers van TNT met bijna 11%. Vrijdag sloot het aandeel op euro 22,09 en bedroeg de weekwinst 9,8%.
....
regards,
Deldado