Kernvragen
31 maart 2010 | Het Financieele Dagblad
Het Zeeuwse nutsbedrijf Delta wil een tweede kerncentrale bouwen in Borssele, naast de enige kerncentrale die Nederland nu rijk is. Het politieke klimaat lijkt gunstiger dan ooit. Het kabinet is gevallen en de grootste criticus van kernenergie - minister Cramer van Vrom - is vertrokken.
Maar waar de wil om mee te werken aan Delta's plannen groeit, neemt het geloof in de financiële haalbaarheid ervan af. Want hoe moet het kleine Delta, met een balanstotaal van euro 3,6 mrd, de geplande mega-investering van euro 4 mrd tot euro 5 mrd in vredesnaam gaan trekken? Die vraag is eens te meer relevant, nu Delta mogelijk zijn 50%-belang in waterbedrijf Evides moet afstoten, een deelneming die doorgaans goed is voor een derde van de winst van Delta. Daarnaast worstelt Delta met tegenvallers bij biomassadochter BioValue; er zijn hardnekkige geruchten dat de Zeeuwen fors moeten afschrijven op deze onderneming, waardoor er een forse hap genomen wordt uit het nettoresultaat van Delta over 2009.
Steeds vaker verschijnen verhalen over de wankele financiële huishouding van Delta. Spring Associates is de laatste partij die een steen in het Zeeuwse water heeft gegooid. Dit Amsterdamse adviesbureau concludeert, in opdracht van milieuclub Greenpeace, dat Delta zijn plannen alleen met een grote, sterke partner kan uitvoeren. Maar die partner, aldus Spring, wordt dan zó dominant in het project dat Delta er alleen nog voor spek en bonen bij zit.
Als mogelijke partner in het project van Delta wordt meestal de Franse kernenergiespecialist EDF genoemd, omdat Delta op andere terreinen al samenwerkt met dit bedrijf. Delta-topman Boerma houdt zich op de vlakte. Wel heeft hij gezegd dat Delta de meerderheid, dus minstens 50,1%, in het project wil. En de vraag is of het grote EDF dat van het kleine Delta zou accepteren.
Laten we nu eens aannemen dat Boerma zijn strategische partner vindt, of dat nu EDF is of een andere partij, en dat deze genoegen neemt met een minderheidsbelang in het project. Vervolgens middelen we de geraamde kosten voor de nieuwe centrale op euro 4,5 mrd. Volgens Spring is daarvan 50% tot 70% via een banklening te financieren. Als we ook die range middelen, op 60% dus, dan wordt euro 2,7 mrd van de totale investering geleend. In dat geval moeten Delta en zijn partner nog voor euro 1,8 mrd aan eigen vermogen inbrengen, waarvan Delta volgens de ondergrens van topman Boerma dus minimaal euro 900 mln inbrengt.
Aan het einde van de eerste helft van 2009 had Delta euro 113 mln aan kasmiddelen op de balans staan die het in principe kan gebruiken voor zijn plannen. Hoe dat bedrag er nu uitziet, wordt duidelijk op 14 april, als Delta zijn volledig cijfers over 2009 publiceert.
Maar wie de kasstromen van Delta over de afgelopen jaren in de gaten houdt, weet dat het hoe dan ook lastig wordt om in 2013, als volgens planning met de bouw van de centrale begonnen wordt, de benodigde euro 900 mln aanwezig is. Delta-topman Boerma kan daar nog wel wat kernachtige vragen over verwachten.
Bartjens@fd.nl