Uit het ND:
Paus roept op tot staakt het vuren en richt zich direct tot Vladimir Poetin
Paus Franciscus heeft zondag opgeroepen tot een onmiddellijk staakt het vuren in Oekraïne. Voor het eerst richtte hij zich direct tot Vladimir Poetin. Hij waarschuwde voor de dreiging van een nucleaire escalatie. ‘Oorlog is waanzin. Oorlog is absurd!’
‘In de naam van God en in de naam van het gevoel van menselijkheid dat in elk hart woont, doe ik opnieuw een oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren’, zei Franciscus tegenover honderden gelovigen die zoals elke zondag rond het middaguur naar het angelusgebed komen. ‘Mijn oproep is allereerst gericht aan de president van de Russische Federatie en ik smeek hem, ook uit liefde voor zijn volk, deze spiraal van geweld en dood te stoppen’, zei hij vanuit het balkon dat uitkijkt op het Sint-Pietersplein. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky riep hij op ‘open te staan voor serieuze vredesvoorstellen’.
De paus, die vrijwel nooit het gebruikelijke commentaar op de bijbellezing van de zondag vervangt door een politieke oproep - de laatste keer was in 2013 tijdens de oorlog in Syrië - waarschuwde voor verdere escalatie van het conflict. ‘Deze verschrikkelijke en onvoorstelbare wond van de mensheid blijft, in plaats van te genezen, steeds meer bloeden, met het risico dat het zich zal verspreiden’, zei Franciscus over de oorlog in Oekraïne.
Hij wees vooral ook op het risico van nucleaire escalatie, impliciet wijzend op de door Rusland georganiseerde referenda in de door Rusland bezette gebieden. ‘Ik betreur ten zeerste de ernstige situatie die de afgelopen dagen is ontstaan, met verdere acties die in strijd zijn met de beginselen van het internationaal recht. Dit verhoogt het risico van nucleaire escalatie, tot het punt waarop de vrees voor oncontroleerbare en catastrofale gevolgen op mondiaal niveau wordt gewekt’, zei de paus.
De paus vroeg Poetin, Zelynsky en de internationale gemeenschap voorwaarden te scheppen voor ‘onderhandelingen die kunnen leiden tot oplossingen die rechtvaardig en stabiel zijn’. Die voorwaarden zijn volgens Franciscus ‘respect voor de onschendbare waarde van het menselijk leven, de soevereiniteit en territoriale integriteit van elk land, en de rechten van minderheden en legitieme zorgen’.
De volledige tekst van de oproep van paus Franciscus :
‘Broeders en zusters, goedenmiddag!
Het verloop van de oorlog in Oekraïne is zo ernstig, verwoestend en bedreigend geworden, dat het grote zorgen baart. Daarom wil ik vandaag mijn hele overdenking voorafgaand aan het Angelus eraan wijden. Inderdaad, deze verschrikkelijke en onvoorstelbare wond van de mensheid blijft, in plaats van te genezen, steeds meer bloeden, met het risico dat het zich zal verspreiden.
Ik ben bedroefd over de rivieren van bloed en tranen die in deze maanden zijn gevloeid. Ik ben bedroefd over de duizenden slachtoffers, vooral onder kinderen, en de vele verwoestingen, waardoor veel mensen en gezinnen dakloos zijn geworden en uitgestrekte gebieden worden bedreigd door kou en honger. Zulke acties kunnen nooit gerechtvaardigd worden, nooit!
Het is schrijnend dat de wereld de geografie van Oekraïne leert kennen via namen als Bucha, Irpin, Mariupol, Izium, Zaporizhzhia en andere plaatsen, die plekken van onbeschrijflijk lijden en angst zijn geworden. En wat met het feit dat de mensheid opnieuw geconfronteerd wordt met de atoomdreiging? Het is absurd...
Wat moet er nog gebeuren? Hoeveel bloed moet er nog vloeien voor we begrijpen dat oorlog nooit een oplossing is, maar alleen vernietiging?
In de naam van God en in de naam van het gevoel van menselijkheid dat in elk hart woont, doe ik opnieuw een oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Laat de wapens worden stopgezet en laat ons de voorwaarden zoeken voor onderhandelingen die kunnen leiden tot oplossingen die niet met geweld worden opgelegd, maar die overeengekomen, rechtvaardig en stabiel zijn. En dat zullen ze zijn als ze gebaseerd zijn op respect voor de onschendbare waarde van het menselijk leven, de soevereiniteit en territoriale integriteit van elk land, en de rechten van minderheden en legitieme zorgen.
Ik betreur ten zeerste de ernstige situatie die de afgelopen dagen is ontstaan, met verdere acties die in strijd zijn met de beginselen van het internationaal recht. In feite verhoogt het het risico van nucleaire escalatie, tot het punt waarop de vrees voor oncontroleerbare en catastrofale gevolgen op mondiaal niveau wordt gewekt.
Mijn oproep is allereerst gericht aan de president van de Russische Federatie en ik smeek hem, ook uit liefde voor zijn volk, deze spiraal van geweld en dood te stoppen. Anderzijds doe ik, bedroefd over het immense lijden van het Oekraïense volk als gevolg van de agressie waaronder het heeft geleden, een even zelfverzekerde oproep aan de president van Oekraïne om open te staan voor serieuze vredesvoorstellen. Ik roep alle hoofdrolspelers in het internationale leven en de politieke leiders van de naties op alles in het werk te stellen om een einde te maken aan de huidige oorlog, zonder zich mee te laten slepen in gevaarlijke escalaties, en initiatieven voor een dialoog te bevorderen en te steunen.
Laat de jongere generaties alstublieft de heilige lucht van de vrede inademen en niet de vervuilde lucht van de oorlog, die waanzin is!
Na zeven maanden van vijandelijkheden moeten alle diplomatieke middelen worden aangewend, ook die welke tot nu toe niet zijn gebruikt, om een einde te maken aan deze verschrikkelijke tragedie. Oorlog is in zichzelf een fout en een verschrikking! Laten we vertrouwen op Gods barmhartigheid, die de harten kan veranderen, en op de moederlijke voorspraak van de Koningin van de Vrede, als we onze smeekbede opheffen tot Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans van Pompei, geestelijk verenigd met de gelovigen die in haar heiligdom en in zoveel delen van de wereld bijeen zijn.’
.